Onko Ilta-Sanomilla varaa vitsailla pienpuolueista?

22.03.2023

Jyrki_Lehtolan_kolumni_Pienpuolueet_ovat_kuin_Tinder__ideologinen_puhtaus_syrjayttaa_alypuhelimen.jpeg

Ilta-Sanomien journalismi vaikuttaa olevan monissa asioissa aivan yhtä luokatonta kuin muunkin valtamedian, pienempiä lyödään tai yritetään lyödä ja vaikutusvaltaisia tahoja nuoleskellaan. Tuolla tyylillä ei tule koskaan syntymään rehellistä ja tutkivaa journalismia. Joten olisiko Ilta-Sanomienkin kannattanut tehdä juttu siitä, miksi uusia pienpuolueita on syntynyt niin paljon ja miksi niin moni on tyytymätön isoihin puolueisiin?

Pienpuolueissa on toki kirjavaa tarjontaa ja lausunnotkin joskus erikoisia, intoa saattaa joskus olla enemmän kuin malttia. Mutta täytyy muistaa, että pienpuolueet on pääsääntöisesti syntyneet sen takia kun ollaan oltu tyytymättömiä isojen puolueiden toimintaan. Ja varsinkin viimeiset kaksi vuotta on ollut monille todella suuri pettymys politiikkaan, ja sen takia rauhaa rakastavia(Nato-vastaisia), sekä ihmisten pakkorokotuksia(kokeellisella mRNA-rokotteella) vastustavia puolueita on Suomeen syntynyt.

Täytyy myös muistaa, että pienpuolueet yleensä toimivat lähes olemattomalla budjetilla, kun taas isommat puolueet saavat pelkkiä puoluetukia miljoonia euroja per puolue. Joten jos käyt vaalikojulla nauttimassa vaalimakkaran, niin käytännössä se vaalimakkara on maksettu veronmaksajien(sinun) rahoilla.
Pienpuolueiden kassavaje tarkoittaa myös sitä, että harvemmin pienpuolueissa esiintyy korruptiota kun pienpuolueissa ei ole rahaa eikä valtaa tarjolla, kun taas isoissa puolueissa korruption mahdollisuus on aina läsnä + siihen päälle puoluekuri usein tappaa sen viimeisenkin demokratian.

Pienpuoluetentissä oli huomioitavaa osanottajien parempi käyttäytyminen kuin aiemmin nähdyssä isompien puolueiden puheenjohtajien vaalitentissä, jossa huudettiin päälle ja muutenkin monessa kohtaa meno oli kuin suoraan yläasteen välitunnilta. Todella moni pienpuolue on myös pitänyt esillä koronarokotteista ilmenneitä vakavia sivuvaikutuksia, mutta isommat puolueet ovat olleet asiasta ihan hiljaa, joten tuossakin asiassa pienpuolueet ovat olleet paremmin kansan puolelle kuin isommat puolueet ja Ilta-Sanomat.

Huomionarvoista tv-lähetyksessä oli, että ilmeisesti pienpuolueiden kannattajillakin alkaa olemaan jonkinlaista vaikutusvaltaa, kun Yle oli laittanut vaalitenttiä vetämään Marja Sannikan, joka on Ylen tunnettuja nimiä. Jos tentin olisi vetänyt joku vähemmän tunnettu toimittaja niin somessa asiaa olisi varmasti tuhansissa paikoissa ihmetelty, varsinkin nyt kun muutama pienpuolue on hyvässä nosteessa. Yle ei todennäköisesti halunnut ottaa sitä riskiä, että kritiikkiä olisi tullut valtavasti ja halusi säilyttää jonkinlaiset uskottavuuden rippeet. Tämäkin on jo eräänlainen pieni erävoitto pienpuolueille ja heidän aktiivisille kannattajilleen.

Myös yksi tärkeä asia pitää ottaa esiin Ilta-Sanomien juttuun liittyen, kun nyt alkaa haisemaan nämä tulevat eduskuntavaalit todella pahasti. Onko valtamedian tarkoitus mustamaalata pienpuolueita mahdollisimman tehokkaasti, kun kaikki tietää, että pienpuolueisiin on siirtynyt todella paljon PerusSuomalaisten kannattajia ja valtamedia haluaa varmistaa PerusSuomalaisille mahdollisimman hyvän vaalituloksen? PerusSuomalaisia on epäilty täysin kontrolloiduksi valeoppositioksi ja päivä päivältä nuo epäilyt saavat vahvistusta.

Jos PerusSuomalaiset olisi se puolue mitä se esittää olevansa, niin moni uusi pienpuolue ei olisi koskaan syntynyt, kun niille ei olisi tarvetta.

On myös erikoista, että kovalla kiireellä haluttiin nuijia Nato-päätös valmiiksi pöytälaatikkoon nykyisen vaalikauden loppumetreillä, ettei vaan eduskuntavaaleissa Naton huonot puolet ja Natoon liittyminen nousisi yhdeksi isoksi vaaliaiheeksi. Moni pienpuolue olisi Nato-asiaa pitänyt vahvasti esillä vaaliteltoillaan ja halunnut keskustella kansalaisten kanssa asiasta rehellisesti, eikä sillä tyylillä miten esim. A-studiossa asiasta "keskusteltiin". Nyt tuo vaalivaltti on yritetty ottaa pois Nato-vastaisilta puolueilta, kun Nato-päätös väkisin tehtiin kiirehtien valmiiksi.

Vaikka tuo Ilta-Sanomien juttu olikin tarkoitettu hauskaksi kolumniksi, niin jutulla kuitenkin on tarkoitus vaikuttaa ihmisten ajatuksiin ja alitajuntaan. Se joka väittää, että kyseessä on vain harmiton kolumni eikä ole kovin vakavaa jos tuollaista kirjoitetaan, niin kannattaa muistaa sellainen fakta, että lehden päätoimittaja kuitenkin päättää mitä lehdessä julkaistaan. Ja jos päätoimittaja haluaisi Ilta-Sanomien tekevän laadukasta journalismia ja samalla kunnioittaa Journalistin ohjeita, niin päätoimittaja olisi voinut kohteliaasti ilmoittaa, että juttua täytyy vähän muuttaa tai jättää se julkaisematta kokonaan.


Tampereen Sanomat NetMagazine, kansan puolella


 

Lähde: Jyrki Lehtolan kolumni: Pienpuolueet ovat kuin Tinder - Kotimaa - Ilta-Sanomat (is.fi)

Pienpuoluetentti: Eduskuntavaalit 2023: Pienpuoluetentti | Eduskuntavaalit 2023 | Yle Areena

31.03.2024Hyvää ja siunattua Pääsiäistä!
06.02.2024Ehdotus presidentinvaaleihin, kirjoita äänestyslippuun: JFK
05.02.2024Ensin puukkoa selkään ja sen jälkeen leipää kassista
03.02.2024Oletko sinäkin joskus väsähtänyt moniin maailman valheisiin?
02.02.2024Markku Uusipaavalniemi ja totuus rahasta osat 1-3
01.02.2024Kuka nostaa Suomen montusta?
31.01.2024THL ei ota vastaan kansalaisten puheluita koronarokotehaitoista
30.01.2024DCA-keskustelu Turku 13.1.2024
29.01.2024Suomen presidentinvaalit 2024 on illuusio demokratiasta
27.01.2024Presidentinvaaleista puuttuu yksi erittäin tärkeä asia

Siirry arkistoon »